Druhý okruh aneb Co se odehrávalo v pozadí?

Druhá prohlídková trasa trvá padesát minut a dojde nám při ní, že se na Švihově nejen dobře baštilo, furiantsky stavělo a něžně vyšívalo, ale že někdo musel také pracovat. Projdeme zázemí hradu: sklepy, hejtmanskou kancelář, strážnici, fraucimor a černou kuchyni.

Turistické informace

Malá strážnice


Malá strážnice Někdo musel bdít nad klidným spánkem majitelů hradu. Ozbrojení muži střežící bezpečí svého pána k tomu využívali malou strážnici. V rekonstruovaném prostoru jako by se čas zastavil a bdělá ostraha si jen na chvilku odskočila.

Černá kuchyně

Černá kuchyně

Kdepak se asi toulají kuchařky, jejichž královstvím byla nefalšovaná středověká černá kuchyně? Atmosféra je úžasná i díky unikátně obnovené charakteristicky otevřené peci. Člověka až zamrzí, že ta pec právě skutečně nežhne a pravá vůně středověké krmi naše čichové buňky nepošimrá.. A co jen tu je těch forem, kotlíků, oplatnic, pekáčů, naběraček a rendlíků!

Fraucimor

Fraucimor

Ženský doprovod hradní paní si své klípky šeptal ve  fraucimoru. Ten švihovský je vkusně renesančně zařízený. Co všechno asi vyslechly zdejší zdi? Kolik smíchu, slziček, láteření i pokorné práce s jehlou v ruce zažily? Kdoví, proč se tato místnůstka nachází právě pod kaplí.

Kancelář správy panství

Kancelář správy panství

Správce panství byla důležitá osoba, na jejíchž bedrech leželo mnoho povinností. Musel zvládnout práci ekonoma, manažera i personalisty zároveň. V prvním patře věže měl upravenu malou kancelář s bytelným stolem, pokladničkou i nezbytnou knihovnou.

Sklepy


Vyhladovět Švihov by asi byl skutečně heroický výkon, uvážíme-li, jak obrovské sklepy se zde nacházely. Našli bychom tu sklepy na víno, pivo, vejce a mléko, sýry, chlebový sklep, další na zeleninu nebo takový, ve kterém se skladovalo pouze maso a zvěřina. Dnes tu sice proviant nenajdeme, ale moc dobře se tu prý bydlí netopýrům.

Každopádně se připravme na to, že i v parném létě se vyplatí na tento okruh přibalit vlněný svetr.

Víte že…

Víte, kde naleznete nejznámější (a snad i jediné pořádně zachovalé) dvouhradí v Česku? Točník a Žebrák leží na okraji CHKO Křivoklátsko, asi pětačtyřicet kilometrů od Prahy.